о-в Тасос


Търсим най-добрите оферти за Вас...
 • 3 сигурни опции за плащане

  Изберете удобен начин за плащане без такси – в брой, в банка и онлайн с карта при максимално ниво на защита за данните ви.

 • Гаранция за качество

  Usit Colours е сред малкото туристически агенции със сертификат за качество IS0 9001.

 • Всичко за вашето пътуване

  Хотел, застраховка, трансфер, рент-а-кар, визи – при нас може да резервирате всичко за вашето пътуване на конкурентни цени.

 • Офиси в цялата страна

  Може да ни посетите на място – за вас работят 9 офиса в страната, разположени в централни локации.

 • Екип от обучени експерти

  За вас ще се погрижат експерти, обучени и сертифицирани в сферата на самолетни билети.

 • Консултиране при промени

  Ако ви се налага да промените вече закупен билет, нашите професионални консултанти са насреща, за да ви асистират как това да бъде направено по най-добрия за вас начин.

 • Всеки ден от 9 до 20 ч.

  На ваше разположение сме всеки ден от седмицата, включително и на празници.

 • Безплатна резервация

  При нас може да запазите цената на билет за редовна авиокомпания, без да плащате допълнителна такса за това.

Намери оферти за "о-в Тасос"

Описание

Остров Тасос е разположен в северната част на Бяло море, на около 20 км. югоизточно от град Кавала. Той е най-северният остров на Тракийския залив, на 6,7 км. от носа на Керамоти. Наблюдаван отдалече, островът  прилича на потънала в морето планина, покрита със средиземноморски борове, с вечнозелени храсти и кипариси.


Близостта му до континента, красивата природа, кристалната вода и съхранените традиции,  превръщат острова в желана дестинация за една незабравима почивка. Тасос е богат на история, на култура и страхотни пейзажи. Пясъчни плажове, мраморни плажове, скалисти плажове и едно безкрайно, синьо море. Освен, че е опасан от кристално сините води на Егейско море, Тасос е обвит в легенди, които му придават допълнителен чар.  


Островът е известен с безкрайните си маслинови гори (повече от 1 млн. дървета), добивания млечнобял мрамор и с прочутия със своя аромат студено пресован зехтин. Не по-малко внимание заслужават обаче различните сортове вино и пчелният мед. Населяван още през каменната ера, Тасос е известен от дълбока древност, когато островът се славел със златните си мини и бил наричан „Атина на Севера”.


Тасос има площ от около 385 кв. км и се обикаля за по-малко от сто километра по околовръстно шосе, предлагащо множество живописни гледки. От запад на изток е широк по-малко от 20 километра, а от север на юг е дълъг почти 25 км.  В северната част Тасос е покрит с гъсти за борови гори, като тъмнозеленото на южните иглолистни видове прелива в наситено синия цвят на морето. В южната част на острова склоновете са каменисти, а растителността е доста по-бедна. За сметка на това обаче, там се срещат малкото на брой пясъчни плажове на Тасос. 
 


Как да стигна?

Тасос е най-близкият до България гръцки остров и до него по вода най-бързо се стига от Керамоти. Разстоянията по шосе до Керамоти са както следва: 

 • от Пловдив през ГККП "Маказа" – 259 км, 5 часа и 30 мин;

 • от ГККП „Маказа” - 91 км, 50 мин;

 • от София през Банско, Г.Делчев и ГККП „Илинден” – 344 км, 5 часа и 30 мин;

 • от София през Пловдив, Асеновград, ГККП „Маказа” – 405 км, 5 часа.
 • от КГПП „Илинден” до Керамоти – 124 км, час и 45 мин;
от КГПП „Илинден” до Керамоти – 124 км, час и 45 мин;
 • от Керамоти до остров Тасос се пътува с ферибот за 30 минути. 
 • от Кавала до Тасос се пътува 1 час и 45 минути с ферибот. 

Информация за актуалните цени и разписанието на фериботите можете да намерите на: http://www.thassos-ferries.gr/

Остров Тасос няма собствено летище, затова островът се обслужва от международното летище на Кавала (KVA), намиращо се на 30 км източно от Кавала, до Хрисуполи - само на 11 км от Керамоти. Другото относително близко летище е Солун (SKG) - на около 200 км. То поддържа редовни линии с почти цяла Европа.


Какво да правя?

В голямата си част Тасос има каменисти брегове и скалисти заливи, които предоставят прекрасни възможности на любителите на скуба дайвинга, тъй като на такива места могат да се видят различни видове риби, морски звезди, миди, морски кончета, охлюви и морски талалежи. Островът предоставя всякакви възможности за любителите на водни спортове (шнорхелинг, водни ски и др.)  и други забавления, като: конна езда, обиколки с колело, морски круизи или разходки с лодка, разглеждане на забележителностите на острова.

 

Плажовете на Тасос:


За разлика от други известни дестинации в Гърция, тук няма много пясъчни плажове. Повечето са с едър пясък или изцяло каменисти. Общата дължина на плажовете на Тасос е не повече от седем-осем километра. Тук-там, например край стръмните брегове на източната част на Тасос, има приказно красиви кътчета на скътани в дълбоко врязали се в сушата заливи с малки ивици от пясък, но до тях най-често се стига по стръмни пътеки.


Най-известните плажове на Тасос са: 

 • Marble beach (Мраморният плаж, разположен в близост до столицата Лименас. До него се стига по 3 километров черен път. Плажът е покрит с малки бели мраморни камъчета и се отличава с кристално чисти изумрудени води. 
 • Gyola -  еcтeствена морска лaгyна, издълбанa в cкалите до мοрeтo, наподобяваща плyвeн баcейн с размери 20x15 метра. Cкалите oколο негo са терaсовиднο разпoложeни. Добре е да знаете, че тук няма сенчести места, нито плаж! Гьола се намира близо до Астрис, пътува се по черен път около 4 км., след това пеша. 
 • Pachis beach – намира се в Скала Рахони, на около 9 км. от столицата Лименас. Подходящ е за семейства с деца. Хубава пясъчна ивица и кристална вода. На място има ресторант и бар, шезлонги  и чадъри, отдават се водни колела и канута под наем. 
 • Paradise beach - най-известният плаж на острова, заобиколен от зеленина и тюркоазена вода. Намира се на приблизително 26 км. източно от столицата Лименас.  Плажът е широк, с прекрасен ситен бял пясък.
  Golden Beach – намира се на източния бряг на Тасос, между Скала Потамия и Скала Панагия. Плажът е известен с голямата си ивица. 
 • Daedalos -  плажът на  къмпинг Дедал (Daedalos) е пясъчен, с плитки кристално чисти води. Намира се на 4 км от пристанището на Принос.
 • Pefkari beach – намира се в южната част на Тасос, само на 1 км. от Пото и на 39 км от Лименас.  Организиран плаж с пясък и камъчета, заобиколен от борова горичка. Награждаван е с награда за син флаг. Подходящ е за водни спортове. В близост до него има ресторанти и барове.  
 • Metalia beach – малък пясъчен плаж с прозрачни води, пясък и малки камъчета. Разположен е в Лименас. Добре организиран и лесно достъпен.   
 • Makryammos beach - плажът се намира на 1 км  от пристанището на остров Тасос. Един  от най-организираните плажове с плитки, кристално чисти води, пясък с чадъри, ресторант, бар на плажа.
  Skala Kallirachis -  пясъчният плаж на Скала Калирахи се  намира в източната част на Тасос. Кристално чисти плитки води, които са идеални за деца и релаксация. С шезлонги, чадъри и бар на плажа.

Важно: голяма част от морското дъно край бреговете на Тасос е покрито с камъни или осеяно с ръбести скали. Срещат се и морски таралежи, затова препоръчваме носенето на специални обувки за влизане във водата.

Забележителности:

 • Лименас е столицата и основното пристанище на острова (пълното име „Лименас Тасу“ всъщност означава точно това „Пристанището на Тасос“). Населението на града е около 2000 жители. В миналото Лименас е бил село, което бавно се е превърнало в прекрасен курорт - чист, тих, с голямо пристанище. Над града има прочути римски руини.
 • Теологос - в музея в планинското село Теологос може да се види напълно възстановено жилището на бившия кмет на остров Тасос - Хадзигеоргиу, който е бил инициатор на въстанието срещу османците през 1821 г. В музея са изложени предмети от миналото на острова. 
 • Манастири:   "Архангелу" е построен директно върху скалите, надвиснали над морето. Обителта е клон на атонския манастир Филотеу;  "Панагиас" се намира по пътя за Мариес и в него живеят само един или двама монаси; "Свети Пантелеймон" се намира във вътрешността на острова, в близост до Казавити; 
 • Музеят на зехтина в Скала Прину. Модерен музей, представя производството на зехтин, фотографска изложба, изложба на около 40 от 130-те известни днес видове зехтин, както и дегустационна зала.
 • Селата Микрос и Мегалос Принос -  намират се на 4 – 5 км от Принос към вътрешността на острова, едни от най-красивите и живописни села тук. Малките и тесни калдъръмени улички, каменни къщи с дървени тераси и балкони и изрисувани тавани. Въпреки че и двете села са видели много славни времена в миналото, когато хората са живели и работили тук, защитени от пирати, върлували в низината и в морските селища, в днешно време са по-скоро изоставени. Все още се виждат останките от старото училище с голям принос в историята на острова, старите имения и църкви.
 • Залив на русалките „Алики“ - малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива и самото място е невероятно красиво. Това е един от най-популярните плажове на Тасос. Водата е кристално чиста и това е прекрасно място за всички – деца, плувци и просто излежаващи се на брега. Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр.н.е. и две раннохристиянски базилики, построени с материали от храмовете, на носа. Над светилището има пещера, в която са открити дарове за боговете и от най-бедните, напр. рибарски куки. Смята се, че селището е било много проспериращо заради мраморните кариери, чиято работа е прекъсната внезапно, вероятно след земетресение. Полуостровът в древността е бил доста по-голям, но добивът на мрамор е намалил площта му. Скалите са прекрасно място за къпане, но има опасност от многобройните морски таралежи.

Хотели