о-в Лесбос


Търсим най-добрите оферти за Вас...
 • 3 сигурни опции за плащане

  Изберете удобен начин за плащане без такси – в брой, в банка и онлайн с карта при максимално ниво на защита за данните ви.

 • Консултиране при промени

  Ако ви се налага да промените вече закупен билет, нашите професионални консултанти са насреща, за да ви асистират как това да бъде направено по най-добрия за вас начин.

 • Гаранция за качество

  Usit Colours е сред малкото туристически агенции със сертификат за качество IS0 9001.

 • Екип от обучени експерти

  За вас ще се погрижат експерти, обучени и сертифицирани в сферата на самолетни билети.

 • Офиси в цялата страна

  Може да ни посетите на място – за вас работят 9 офиса в страната, разположени в централни локации.

 • Безплатна резервация

  При нас може да запазите цената на билет за редовна авиокомпания, без да плащате допълнителна такса за това.

 • Всичко за вашето пътуване

  Хотел, застраховка, трансфер, рент-а-кар, визи – при нас може да резервирате всичко за вашето пътуване на конкурентни цени.

 • Всеки ден от 9 до 20 ч.

  На ваше разположение сме всеки ден от седмицата, включително и на празници.

Намери оферти за "о-в Лесбос"

Описание

Разположен в Североизточния край на Егейско море, островът е по-близо до Турския бряг, отколкото до континентална Гърция. Широкият около 7 км пролив Митилини отделя малоазийския бряг от третия по големина гръцки остров. Подобно на повечето гръцки острови, Лесбос има богата история, водеща началото си от времето на легендарната Троя, има красива природа, хубави плажове и китни и живописни градчета. В същото време обаче, Лесбос притежава свой собствен чар. Поради по-малката му посещаемост, на фона на други гръцки острови, Митилини, както е другото име на Лесобос, е съхранил автентичното си излъчване и спокойна атмосфера, характерна за Средиземноморието. Ако търсите спокойно място, където необезпокоявани от тълпи посетители да може да седите край брега и да съзерцавате морето с чаша кафе или друга освежителна напитка в ръка, то Лесбос е дестинация подходяща за вас. Това обаче не значи, че на острова няма какво да се прави. Ако сте от типа хора за които почивката на един плаж е твърде еднообразно занимание, то Лесбос има какво да предложи. Множество разнородни плажове, исторически и археологически паметници от различни епохи пръснати из острова, китни и живописни селища и минерални извори са  само част от нещата с които островът ще ви заинтригува. 


Как да стигна?

Има различни варианти да се стигне до този остров, който поради отдалечеността си на фона на другите гръцки острови в Егейско море, като че ли остава на заден план. Разбира се, най-бързият вариант е с полет. Възможно е да се лети от София с прекачване в Солун или в Атина, откъдето има директни полети до летището на Митилини. 
Разбира се друг вариант да се достигне острова е с ферибот. От пристанището на Пирея всеки ден има ферибот, който за около 11 часа достига до остров Лесбос. 
Има вариант за пътуване с ферибот и от Солун, но от началото на пандемията, разписанието е доста разредено или рядко има места. 
 


Какво да правя?

Преди да стане дума, за това какво може да се прави на Лесбос, е хубаво да се спомене, че ако търсите активна почивка и желаете да опознаете острова и не сте дошли тук с автомобила си, най-добрият вариант е да вземете кола под наем. Въпросът в случая няма да е какво да правите, а какво ще успеете да направите за времето в което сте на острова, тъй като то никога не е достатъчно в Лесбос.

На първо място е посещението на селището Моливос. Кацнал на хълм над морето, Моливос перлата на Лесбос.  Стари сгради, калдъръмени улички със симпатични дюкянчета на местни търговци и могъща генуезка крепост придават на градчето приказен облик. Освен  да се разходите  на това живописно място, в околносите на Моливос, може да пояздите коне, има прекрасни маршрути за разходки в планината, които са подходящи и за колоездене. Не са малко и възможностите за скално катерене. 


Кристално чистите води около острова, както и множеството потънали кораби от различни епохи, правят Лесбос  идеално място за гмуркане. 
Едва ли почивка на гръцки остров, може да мине без разходка с корабче или лодка. Особено търсени са туровете с лодки със стъклено дъно. По този начин, дори и да не сте любител на гмуркането, може да се доближите до богата флора и фауна на морското дъно. 
Друго симпатично градче, което привлича посетители е Петра. Най-голямата атракция тук е църква посетена на Дева Мария, която се издига на възвишение над домовете на местните.


Интересна спирка при разглеждането на острова би било и селцето Скала Сикамния. Сякаш състоящо се само от няколко къщи и боядисана в бяло църква, разположени около малко пристанище. 


Твърдят, че на острова има  над единадесет милиона маслинови дръвчета, което от своя страна е причина тук да съществуват вековни традиции в производството на зехтин. Разбира се има и музей на зехтина, който често привлича туристи. 
За любителите на узото, задължителна би била спирката в Музея на Узото в градчето пломари. Тук може да предвидите и нощувка, тъй като посещението на музея върви с дегустация на анасоновата напитка, за която местните жители твърдят, че е създадена именно на острова. 
Няма да е лошо, ако в натоварената програма успеете да вмъкнете и посещение на минералните извори край залива Герас или вкаменената гора в района на селищата Антиса и Сигри в западната част на острова. 

Подобно на повечето гръцки острови и Лесбос има своите красиви плажове, които могат да претендират за челни места в класациите за най-живописни плажове:

 1. Моливос - Несъмнено е най-известният плаж на Лесбос, но въпреки, че е носител на престижното отличие Син Флаг, трябва да признаем, че известността му се дължи и на едноименното градче разположено в близост до него. Самият плаж е покрит със ситни камъчета и пясък в едната му част. Бреговата ивица е дълга, но не много широка, полегата е и в продължение на голямо отстояние от брега водата е плитка. Плажът е снабден с чадъри и шезлонги и като цяло е доста наслен, но въпреки това и любителите на уединението могат да намерят кътче за себе си.
 2. Анаксос - още един плаж получил отличие Син Флаг. Анаксос е покрит предимно с пясък и е известен с кристално чистите си води. Във водата дъното също е пясъчно и сравнително плитко. Това е и причина плажът да често да е избиран от семейства с деца. През месец август освен семейства тук се събират и доста сърфисти, тъй като по това време на годината се появява вятър и има перфектни условия за сърфисти и кайт сърфисти.
 3. Ватера - Със своята седем километрова плажна ивица Ватера е  най-дългият от плажовете на острова, а според много мнения и един от най-красивите. Често снимки на този плаж могат да бъдат видени по рекламни брошури и картички. Освен тълпите туристи, които посещават покрития с пясък и малки камъчета бряг, заради красотата му и заради слънчевите бани, Ватера е известен и като място предпочитано от гмуркачи. На плажа има места на които се предлагат шезлонги и чадъри и места, на които може да ползват собствени кърпи и да се легне на пясъка. За любителите на активната почивка има атракции ката параглайдинг и каякинг а е възможно е да се наемат по- големи лодки за разходки, както и риболовни принадлежности.
 4. Агиос Исидорос - е разположен в южната част на острова, на два километра от градчето Пломари, известно с производството на узо. Плажът попада на седмо място в класацията на най-хубавите плажове в Гърция и разбира се също е носител на престижното отличие - Син флаг. Покрит е с редуващи се участъци от ситни камъчета и мек златист пясък. Брегът винаги е чист, тай като водораслите се отстраняват ежедневно. Плажът разполага с безплатни чадъри и шезлонги, но също така има места, на които може да се легне директно върху пясъка. Плажът е обграден от възвишения, а в краищата му има скали, около които често могат да се видят гмуркачи и рибари. В близост до плажа има множество заведения, които предоставят храна и напитки.
 5. Скала Ересос - разположен е в близост до селището Ересос в западната част на острова. Това са места, които с красотата си са привлекли множество посетители, сред които известни, творци, художници и фолософи, търсещи своето вдъхновение. Плажната ивица е дълга и тясна с два хълма обрасли с високи треви в краищата. В средата на плажа има чадъри и шезлонги, а в краищата свободни зони, където може да се легне директно върху пясъка. Чистата вода и скалите правят мястото предпочитано от гмуркачи и любители на шнорхелинга.

Хотели