о-в Корфу


Търсим най-добрите оферти за Вас...
 • 3 сигурни опции за плащане

  Изберете удобен начин за плащане без такси – в брой, в банка и онлайн с карта при максимално ниво на защита за данните ви.

 • Всичко за вашето пътуване

  Хотел, застраховка, трансфер, рент-а-кар, визи – при нас може да резервирате всичко за вашето пътуване на конкурентни цени.

 • Гаранция за качество

  Usit Colours е сред малкото туристически агенции със сертификат за качество IS0 9001.

 • Всеки ден от 9 до 20 ч.

  На ваше разположение сме всеки ден от седмицата, включително и на празници.

 • Екип от обучени експерти

  За вас ще се погрижат експерти, обучени и сертифицирани в сферата на самолетни билети.

 • Офиси в цялата страна

  Може да ни посетите на място – за вас работят 9 офиса в страната, разположени в централни локации.

 • Безплатна резервация

  При нас може да запазите цената на билет за редовна авиокомпания, без да плащате допълнителна такса за това.

 • Консултиране при промени

  Ако ви се налага да промените вече закупен билет, нашите професионални консултанти са насреща, за да ви асистират как това да бъде направено по най-добрия за вас начин.

Намери оферти за "о-в Корфу"

Описание

С площ от  малко под 600 кв.км Корфу е шестият по големина остров в Гърция и вторият в Йонийско море след Кефалония. Не размерите обаче са това, което впечатлява гостите на един от най-посещаваните гръцки острови. Неговата уникална локация,  на границата между Йонийско море и Адриатика, която е предпоставка за мек и приятен климат, красотата на природата му, богатата история и дружелюбното  отношение на местните, са част от съставките на магията, която пленява мнозина и ги кара да се връщат тук отново и отново. 


Заради богатата си растителна покривка Корфу, често е наричан “изумрудения остров”. Близо половината от територията му е залесена, като доминиращи видове са дъб, кипарис и разбира се “господарката” на повечето гръцки острови - маслината. Според някои изчисления на острова има над три милиона маслинови дръвчета, а близо 3% от световното производство на зехтин идва именно от Корфу. Освен маслините заради благоприятния климат, тук виреят още нар, ябълки, смокини, грозде, круши, цитруси както и редките за Европа кумкуат, локуат и опунция. На места се отглеждат и банани. Въздухът е пропит от аромата на цветя и други благоуханни растения.


Две планински възвишения придават на острова отличителния му силует - планински на север, хълмист в централните части и равнинен на юг. Тези характеристики на релефа  до голяма степен обуславят и особеностите на крайбрежието. На север, както навсякъде, където планини се срещат с море, могат да се видят приказни пейзажи. Малки закътани в скалите заливи, уединени плажове, пещери и отвесни скали извисяващи се над водните простори са характерни за североизточните части на острова. На северозапад също се срещат красиви заливи заобиколени от скални образувания. Това са места предпочитани от  гмуркачи и любители на шнорхелинга, но има и доста плажове, които са подходящи за семейства с деца, където морето е плитко в продължение на десетки метри от брега. Постепенно с намаляването на надморската височина на юг заливите стават все по-широки и отворени към морето, а крайбрежието е заето от все по-дълги плажни ивици. Югозападното крайбрежие е идеално за хора, които предпочитат пясъчни плажове и обичат да се излежават на плажа по цял ден. Трябва да се има предвид, че тук  често може да бъде ветровито. Югоизточното крайбрежие пък предлага както малки каменисти заливи и плажове, така и по-дълги и обширни плажни ивици. 


Освен с красивата си природа и разнообразни плажове, Корфу привлича посетители и със своята специфична атмосфера, която е резултат от различните културни влияния оставили отпечатък върху жителите, облика и традициите на острова и водещи началото си още от античността. Омир споменава островът в своето произведение Одисея и го описва, като родина на митологичното племе на феаките. Според античния бард това е последната спирка на странстващия Одисей, преди завръщането му на родния остров Итака. Друг мит пък разказва за произхода на гръцкото наименование на острова -Керкира. Според митовете Коркира била нимфа, която с красотата си запленила могъщият бог на моретата Посейдон. С помощта на Зевс, той я отвлякъл и я завел на далечен остров, като за да изрази любовта си, го кръстил на нея. Така губейки се в мъглата от митове и легенди започнала историята на Корфу, която е бурна и наситена със събития. Островът е бил арена на постоянни сблъсъци е през вековете е владян от различни племена и народи. От легендарните феаки, през гърци,  римляни, византийци,  венецианци, французи, австройци,  руснаци и англичани. Всички народи са оставили нещо от себе си формирайки пъстрата палитра от традиции на острова. Тук трябва да се отбележи и фактът, че Корфу е единствената гръцка територия, която не пада под ударите на Османското нашествие.
 


Как да стигна?

Като един от най-посещаваните гръцки острови Корфу е лесно достъпен и има доста начини, по които да се стигне до него. За тези, които искат да си спестят дългото шофиране вероятно най-добрия избор би бил полет от София. За лятото на 2021 г. България Еър предлага редовни полети до летището на острова. Възможно е пътуване с автомобил, като тогава бихте могли да съчетаете посещението на острова с разходка из Албания и от Саранда да се прехвърлите с ферибот на острова. Плаването трае между половин и малко над един час. Ако пък искате да стигнете директно до острова, най-добре е да се отправите към Игуменица. Пристанището се намира в близост до границата с Албания и е на около час път от град Йоанина, който предоставя интересна възможност за попътна спирка. Фериботите от Игуменица до централната част на острова, където се намира и главното пристанище на Корфу е около един час и четиридесет минути. Хотели